Gretelise Holm fortæller ud fra sine bøger “På tryk” og “Dødfunden” – tirsdag d. 18. februar 2020 kl. 19 på Thorsvang Samlermuseum, Stege.

Gretelise Holm, forfatter 11.09.2007 foto Sisse Jarner Billedet er til frit redaktionel benyttelse

Gretelise Holm er en fremragende fortæller og debattør. Hendes seneste roman er nettop blevet nomineret til årets Krimipris.

Hun er født i 1946 i Sønderjylland og voksede op som den næstældste i en søskendeflok på otte. Hendes familie var fattig og moderen var stærkt religiøs, og det lå bestemt ikke i kortene, at hun en dag skulle blive journalist og en berømmet krimiforfatter. Men hun brød tidligt med den strenge kristne tro og kom som 17-årig i lære som journalist på Kolding Folkeblad.

Siden hen har hun været ansat på bl.a. Berlingske Tidende, Børsen og Politiken, sidstnævnte arbejdede hun for i 12 år, fra 1971 til 1983. Efter ansættelsen på Politiken arbejdede Holm kort på Danmarks Journalisthøjskole i Århus, først som lektor i 1983 og siden som prorektor fra 1985-1987. Sammen med sin mand, dr.med. Knut Wallevik, der arbejdede som rådgiver for Danida, rejste hun i 1993 til Zimbabwe, hvor de boede i fire år frem til 1997.

Opholdet i Zimbabwe har sat tydelige spor i både hendes journalistiske og skønlitterære arbejde. Blandt andet gennem en række fagbøger for Danida, ligesom hendes første kriminalroman ”Mercedes-Benz syndromet” (1998) handler om afrikanske kvinders rettigheder og forhold.

Gretelise Holm har fortalt, at hun valgte krimigenren, fordi det gav hende mulighed for at skrive bøger, der var både underholdende og fulde af meninger, fx temaer som kvinders rettigheder og ligestilling. Hun har også skrevet en feministisk håndbog ”Hvorfor er feminister så snerpede?” (2008).

Med krimiserien om journalisten Karin Sommer slog hun for alvor igennem som forfatter. Efter seriens succes har Gretelise Holm helt udskiftet det journalistiske arbejde med det skønlitterære.

Bibliografi: