Karen Syberg: Tove Ditlevsen. Myte og liv

Torsdag den 12. marts 2015 kl. 19.30 i Palmehaven på Thorsvang, Danmarks Samlermuseum, Thorsvang Allé 7 i Stege.

Tove Ditlevsen. Myte og liv

Tove Ditlevsen var en elsket forfatter, og netop nu har man mulighed for at både at høre om hende – og se teater om hende! LitteraturSelskabet Nordbrandt har i samarbejde med Teaterforeningen Bøgestrømmen skabt mulighed for at høre forfatter og journalist Karen Syberg fortælle om Tove Ditlevsens turbulente liv ud fra den gribende biografi hun har skrevet: Tove Ditlevsen. Myte og liv. Nedslagene i Tove Ditlevsens liv og i hendes digtning vil omfatte de vigtigste værker og perioder: ”Barndommens gade”, hvor forældrene og broren er i centrum for Toves overvejelser- et værk som umådeligt mange danskere har læst, ”Ansigterne”, som åbner for en svær og trist del af Toves liv, i og med hun gang på gang brød ned med psykisk sygdom- men skrev og skrev alligevel, måske på trods men omtaler det også som inspiration.

Mænd og misbrug

Desværre kunne hverken Tove eller hendes mænd hamle op med det eller med den narkomani som var sideløbende og uovervindelig for hende. Nedslaget i værket ”Gift” viser flere sider af denne del af Toves liv. Endelig betyder samlivet med Victor Andreasen et afgørende skift i Tove Ditlevsens liv, selv om hun og han heller ikke kunne hamle op med hendes narkomani hvilket beskrives hjerteskærende i ”Vilhelms værelse”.

Rå og skrøbelig

Tove Ditlevsens stærke personlighed med den rå humor og slagfærdighed, som tit satte omverdenen skak betød sammen med den iøjnefaldende skrøbelighed at mennesker af alle slags blev grebet ved mødet med hende eller hendes værk. Hun slap aldrig fra den usikkerhed, som barndommen havde prentet i hende, det virker i biografien som om den smukke modtagelse hendes værker ofte fik, både kom bag på hende og var lidt svær at tage i stiv arm.

Der er mange facetter at lytte til når det gælder en fortælling om Tove Ditlevsen. Karen Syberg vil åbne for mange af dem.

Foredraget er arrangeret i samarbejde med Teaterforeningen Bøgestrømmen som optakt til forestillingen Tove! Tove! Tove! den 18. april i Vordingborg Teater.

Billetter

Billetter til foredraget bestilles hos Bøger & papir, Stege: tlf. 55 81 53 33, mail: 7792@bogpost.dk

Billetpris kr. 75. Medlemmer af Teaterforeningen Bøgestrømmen kun kr. 45.

Spisning fra kl. 18 kan bestilles på 40 46 91 46

Karen Syberg udgav biografien om Tove Ditlevsen i 1997. Læs uddrag af anmeldelser her.

 

tove ditlevsen myte og liv ToveDitlevsen_FotoErikPedersen