Dorrit Willumsen fortæller ud fra sin bog “Løg trækker tårer” – onsdag d. 18. november 2020 kl. 19. på Thorsvang samlermuseum Stege.

Dorrit Willumsen optræder kun sjældent i det offentlige rum, men nu er chancen der til at møde hende og høre hende fortælle og læse op.

Den seneste roman ”Løg trækker tårer” er en finurlig og underfundig meget fin roman om kvinden Wendy, der har fået nok af manden, går sin vej i en stor ulvepels og finder en skunk i en lejlighed, hvor hun indretter sig. Bogen indledes med ”Løg trækker tårer, og hun har altid været sart”. Kvinden skræller et løg til middagsmaden. Det trækker tårerne frem. Manden beklager sig over, at hun ikke bruger emhætten. Kvinden svarer: ”Jeg kan ikke høre nyhederne. Grunden til at kvinder ved mindre om politik er emhætter”.

Dorrit Willumsen har et stort forfatterskab bag sig, mere end 20 romaner, digt- og novellesamlinger, skuespil og erindringer, og hun har modtaget mange fine priser for sine værker, heriblandt Herman Bangs Mindelegat, Det Danske Akademis Store Pris, De Gyldne Laurbær, Dansk Litteraturpris for Kvinder, Nordisk Råds Litteraturpris og Holbergmedaljen.

Hun er født i 1940 og debuterede i 1965 med novellesamlingen ”Knagen”. Gennemgående i hendes forfatterskab er dels historiske emner og romanbiografier og dels skildringer af det psykologisk indviklede spil mellem mænd og kvinder og mellem mennesker i det hele taget. Hun skriver bl.a. om menneskers længsel efter lykke og kærlighed og om at være fremmede for hinanden, samtidig med, at man har brug for hinanden.

Dorrit Willumsen fik sit læsergennembrud med den historiske romanbiografi ”Marie” (1983), som hun fik Boghandlernes Gyldne Laurbær for. En historisk roman om Madame Tussaud, kendt for voksmuseet Madame Tussaud’s i London.

I 1997 modtog hun Nordisk Råds Litteraturpris for den fremragende romanbiografi ”Bang”, som handler om forfatteren Herman Bang, en forfatter, som Dorrit Willumsen tydeligvis er inspireret af.

Af øvrige titler fra hendes hånd kan bl.a. nævnes : romanen ”Manden som påskud” (1980), novellesamlingen ”Den dag jeg blev Honey Hotwing” (2005), de to bind selvbiografier ”Det søde med det sure” (2009) og ”Pligten til lykke” (2011) samt romanen ”Nær og fjern” (2015).

Vi modtager støtte fra Statens Kunstfond og Vordingborg kommune.

Foto: Morten Holtum.